Elstartolt a művház felújítása a Kultúrsziget AGORA Program keretében

Ünnepélyes alapkőletételt tartottak Nyíregyháza szívében, mellyel hivatalosan is elindították az AGORA Program kivitelezési szakaszát. A tervek szerint idén nyár végére már elkészül a Váci Mihály Kulturális Központ külső homlokzata, ősszel pedig a komplett épületet is át tudják adni.

Nyíregyháza több évtizedes múltra visszatekintő, szimbolikus jelentőségű építménye már hosszú esztendők óta megújulásra vár. A korábbi városvezetés által elindított projekt ezer sebből vérzett, az akkori tervek készítése során a szakmai szempontokat minden tekintetben felülírta a politikai akarat.

 

 

Dr. Kovács Ferenc az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával elmondta, hatalmas kihívást adott az új városvezetésnek, hogy a tervezővel együttműködve átdolgozzák a terveket. Mindezt az adott határidőkhöz kötve kellett megtenni, amely túllépése a támogatási források elvesztésével fenyegetett. Az új épület fontos missziót teljesít majd, hiszen Nyíregyháza kulturális életében meghatározó szerepe lesz, valamint a helyi közösségeket, egyesületeket is méltán kell majd szolgálnia. AZ AGORA Program érinti a Váci Mihály Kulturális Központon túl a Kölyökvárat, a Városi Galériát, a Pál Gyula Termet és a Kodály Zoltán Általános Iskolát is.

 

Ahogyan a Kossuth-díjas építész, Bán Ferenc kiemelte, a ház, melyet egykor a hazai építőipar egyik csúcsteljesítményének tekintettek, megjelenésében és épületgépészeti megoldásaiban is megfelel majd a mai kor magas elvárásainak. Az építész elmondta, 7 évvel ezelőtt nem tartották érdemesnek az akkori vezetők, hogy a munkába bevonják, azonban most ez megtörtént, hiszen egykori tanítványai készítették a tervek átdolgozását, így betekinthetett a folyamatokba és a véleményét is kikérték.

 Petneházy Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a kulturális központ névadójának, Váci Mihálynak az örök érvényű szavaival kezdte beszédét. ,,Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell! És nem elég akarni: de tenni, tenni kell! A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!" Rávilágított, az AGORA Programot a sírból hozták vissza az életbe azzal, hogy újragondolták az épület funkcióit, a megvalósítás útját. Megszólalásában jó munkát kívánt azoknak a dolgozóknak, akik a VMK megújításán fáradoznak, egyúttal felhívta a figyelmüket, hogy munkájuk által egy fontos kulturális színtérrel lesz gazdagabb a város.

 


 

KAPCSOLAT

4400 Nyíregyháza,
Luther utca 3.
Fidesz Iroda
42/504-096
info@petnehazyattila.hu

Kövessen facebookon